Eklenme Tarihi : 04.04.2022
Uluslararası taşımacılık hizmetinde gerek karayolu gerekse deniz yolu taşımacılığında pek çok belge ve anlaşma gerekebilir. Bu anlaşmalarda biri de CMR'dir. Bu makalemizde CMR nedir ve CMR taşıma belgesi neden kullanılır sorularını yanıtlarken sizlere detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Öncelik olarak CMR nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım. CMR İngilizce bir sözcüktür ve açılımı Convention Marchandise Routier'dir. Karayolu Malları sözleşmesi anlamına gelen bu kısaltma taşıma belgesi olarak geçer.
CMR belgesi nakliyat yapacak firma tarafından az 3 adet asıl nüsha halinde düzenlenir. Bunun nedeni ise; malı gönderen tedarikçiye ya da ihracatçıya, biri kendilerinde kalması için biri de gönderilen mallar ile alıcıya göndermek için gereklidir.
Karayolu taşımacılığında üç tarafında gereğini yerine getirmesi, haklarını ve sorumluluklarını bilmesi için CMR taşıma belgesi kullanılır. İhracat yapan firma, alıcı ve nakliye firması hizmet sona erene dek hangi sorumluluklara ve haklara sahip olduğunu CMR Taşıma belgesi sayesinde bilirler. Böylece her taraf kendi haklarını korumuş olurlar.
Dünyada CMR taşıma belgesini kullanan 56 adet ülke bulunmaktadır. Uluslararası taşımacılık yapan ve bu belgenin geçerli olduğu ülkeler CMR anlaşması ile alışveriş yapmaktadırlar. CMR Anlaşmasına üye olan ülkeler, Kıbrıs, Bosna Hersek, Arnavutluk, Avusturya, Ermenistan, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Ürdün, Kazakistan, İtalya, Fas, Karadağ, Moğolistan, İngiltere, Özbekistan, Türkiye, Ukrayna, Moldova, Polonya, Portekiz, Rusya federasyonu, Slovakya, Romanya, Litvanya, Lübnan, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İran, İrlanda, Kırgızistan, Tunus, Suudi Arabistan, Tacikisitan, Türkmenistan, Özbekistan, Belarus, Malta, Lüksemburg, İsviçre, İsveç, Suriye, Fas, İspanya, Slovenya, Romanya, Hollanda, Finlandiya ve Danimarka'dır. Türkiye CMR Konvansiyonu'na 4 Ocak 1995 tarihinde üye olmuştur ve buraya üye olmak için 7 Aralık 1993 tarihinde kanun teklifi sunmuştur. Bu belgeye sahip olmanın anlamı tüm lojistik hizmetinin CMR Anlaşmasına göre yapıldığı belirtilir. Belge gönderici lojistik firması ya da alıcının adına düzenlenir.