Cmr Nedir? Lojistikte Cmr Taşıma Belgesi Neden Kullanılır?

CMR (Convention Marchandise Routier). Karayolu Malları sözleşmesi anlamına gelen bu kısaltma lojistikte taşıma belgesi olarak geçer.

  1. Anasayfa
  2. Blog
  3. Cmr Nedir? Lojistikte Cmr Taşıma Belgesi Neden Kullanılır?

Eklenme Tarihi : 04.04.2022

Cmr Nedir? Lojistikte Cmr Taşıma Belgesi Neden Kullanılır?

Uluslararası taşımacılık hizmetinde gerek karayolu gerekse deniz yolu taşımacılığında pek çok belge ve anlaşma gerekebilir. Bu anlaşmalarda biri de CMR'dir. Bu makalemizde CMR nedir ve CMR taşıma belgesi neden kullanılır sorularını yanıtlarken sizlere detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Öncelik olarak CMR nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım. CMR İngilizce bir sözcüktür ve açılımı Convention Marchandise Routier'dir. Karayolu Malları sözleşmesi anlamına gelen bu kısaltma taşıma belgesi olarak geçer.

CMR belgesi nakliyat yapacak firma tarafından az 3 adet asıl nüsha halinde düzenlenir. Bunun nedeni ise; malı gönderen tedarikçiye ya da ihracatçıya, biri kendilerinde kalması için biri de gönderilen mallar ile alıcıya göndermek için gereklidir.

CMR Taşıma Belgesi Neden Kullanılır?

Karayolu taşımacılığında üç tarafında gereğini yerine getirmesi, haklarını ve sorumluluklarını bilmesi için CMR taşıma belgesi kullanılır. İhracat yapan firma, alıcı ve nakliye firması hizmet sona erene dek hangi sorumluluklara ve haklara sahip olduğunu CMR Taşıma belgesi sayesinde bilirler. Böylece her taraf kendi haklarını korumuş olurlar.

CMR Anlaşmasına Üye Olan Ülkeler hangileridir?

Dünyada CMR taşıma belgesini kullanan 56 adet ülke bulunmaktadır. Uluslararası taşımacılık yapan ve bu belgenin geçerli olduğu ülkeler CMR anlaşması ile alışveriş yapmaktadırlar. CMR Anlaşmasına üye olan ülkeler, Kıbrıs, Bosna Hersek, Arnavutluk, Avusturya, Ermenistan, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Ürdün, Kazakistan, İtalya, Fas, Karadağ, Moğolistan, İngiltere, Özbekistan, Türkiye, Ukrayna, Moldova, Polonya, Portekiz, Rusya federasyonu, Slovakya, Romanya, Litvanya, Lübnan, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İran, İrlanda, Kırgızistan, Tunus, Suudi Arabistan, Tacikisitan, Türkmenistan, Özbekistan, Belarus, Malta, Lüksemburg, İsviçre, İsveç, Suriye, Fas, İspanya, Slovenya, Romanya, Hollanda, Finlandiya ve Danimarka'dır. Türkiye CMR Konvansiyonu'na 4 Ocak 1995 tarihinde üye olmuştur ve buraya üye olmak için 7 Aralık 1993 tarihinde kanun teklifi sunmuştur. Bu belgeye sahip olmanın anlamı tüm lojistik hizmetinin CMR Anlaşmasına göre yapıldığı belirtilir. Belge gönderici lojistik firması ya da alıcının adına düzenlenir.   

CMR Taşıma Belgesinde Nakliyecinin Sorumlulukları

  • Nakliye firması malları teslim aldığı tarih ile teslim ettiği tarih arasında eğer mallarda kayıp, zarar ya da teslimatta geçime varsa bu konulardan sorumlu tutulur.
  • Zarar ya da kayıp için nakliyeciden ücret talebinde bulunanlar bu hasarı ispat etmelidir. Yani zararın nakliye firması tarafından kesin olarak gerçekleştiği kesin olarak bilinmelidir.
  • Hava şartları, hırsızlık ya da çarpışma gibi durumlar istisna kapsamında olsa da önlem alınacak türden riskler kabul edilmektedir.
  • Kullanılan aracın kusurlu olması halinde hiçbir istisna kapsamına girmez.
  • Teslim edilmesi gerekene süre asla geçilmemeli yani teslimat tam zamanında yapılmalıdır.
  • Bazı durumlarda nakliye yapılırken mallara zarar gelse dahi nakliyeci kusurlu bulunmayabilir bunlar arasında ürünlerin ambalajlanmaması ve kolilerin üzerinde gerekli işaretlerin bulunmaması yer alır.
WhatsApp'tan Yaz
Hemen Ara