Lojistik Nedir, Lojistiğin Amacı Nedir?

  1. Anasayfa
  2. Lojistik Bilgiler
  3. Lojistik Nedir, Lojistiğin Amacı Nedir?

Lojistik Nedir?

Lojistik nedir? Lojistik: Türkçemize lojistik kelimesi şu şekilde gelmiştir: Antik Yunan, Roma döneminde askerlerin ihtiyaçlarına çözüm için finansörlere Logistikas denilirdi. Türkçe'de lojistik kelimesinin kısaca anlamı: Hammdde noktasından, üretimi ve üretilen ürünlerin son kullanıcıya ulaştırılması aynı zamanda geri dönüşü kapsayan sürece lojistik denilir. Türkiye'de eski zamanlarda lojistik denilince akıllara genelde kamyon, tır, nakliye işleri gelmekteydi. Günümüzde çoğu kişiye anket yapsanız lojistik nedir? sorusu ile verecekleri cevapları merak eder miydiniz? Emin olun daha önceleri bu konu hakkında video çekildi ve lojistik nedir? sorusuna cevap vermeye çalıştılar. Gerçek anlamda lojistik ne demek? Lojistiğin amacı nedir? İşte size profesyonel şekilde lojistiğin anlamı ve detaylarını sunacağız.

Lojistik Ne Demek?

Lojistik Ne demek? Kısacası: Lojistik bize göre hayatın her noktasındadır. Ulaştırmadan, depolama, stok, etiketleme, fiziksel dağıtım, envanter ve tüm buna benzer faaliyetleri kapsayan bilimdir. Lojistik ne demek? Süreç yönetimi üretim, tüketime ve tüm süreçleri kapsar. Satın almadan, tedarik zinciri, stok yönetimi ve tüm süreçleri kapsayan sektör veya iş dalına lojistik demektir. Hayatımızın içerisinde yerini alan ve vazgeçilmezimizdir. O olmazsa hayat durur, işler yürümez.

Lojistiğin Amacı Nedir?

Yaşamsal faaliyetleri devam ettirmek için insanların tüketime ihtiyaçları vardır. Tükettikleri tüm ürünler tamamen lojistiğin amacı arasında yerini alır. Hammadde halinde, son ürün haline gelen kadar lojistik belli bir amaca hizmet etmektedir. İnsanların ihtiyaçlarına doğru zamanda, doğru yerde, doğru ürünü sunmayı hedefler. Lojistiğin kısaca amacı budur.

Lojistiğin Dalları Nelerdir?

Taşımacılık Sektörü: Kara, deniz, hava ve demiryolu taşımalarını ifade eder. Fiziksel dağıtım içerisinde yerini alır.

Envanter: Ürünlerin sayımı ve stok yönetimi ile ilgilidir.

Stok: Üretilen ürünlerin depolama sürecindeki sayısal verileridir.

Depolama: Üretilen veya geri dönüşüme giren ürünlerin fiziksel belli bir alanda saklanmasını ifade eder.

Ambalajlama ve etiketleme: Üretilen ürünlerin belli bir koruma ambalajı içerisine konulması ve etiketlenme sistemidir.

Gümrükleme: İhracat, ithalat ve transit yüklerin yurtdışına sevk edilmesi veya getirilmesi için yasalar çerçevesinde yapılan resmi işlemdir.

Tarihsel Olarak Lojistik Sektörünün Gelişimi

Askeri alandan hayatımıza geçen lojistik terimi; günümüzde internet, otomasyon sistemlerinin ilerlemesi sonucunda 4. parti lojistiği hayatımıza geçmiş bulunmaktadır. 100 Yıl öncesine kadar askeri alanda kullanılırken şuan yaşamımızın her noktasında lojistiği gösmekteyiz.

  • Birinci Parti Lojistik (PL): İlk Lojistiğin hayatımıza girmesi
  • İkinci Parti Lojistik (2PL): 2. Dünya Savaşından Sonraki Hali
  • Üçünü Parti Lojistik (3PL): 1990 yıllardan sonra lojistiğin hali
  • Dördüncü Parti Lojistik (4PL): Son yıllarda hayatımızdaki yeridir. Teknolojinin gelişmesine odaklı lojistik faaliyetlerin yürütülmesine dayalıdır.

 

WhatsApp'tan Yaz
Hemen Ara