Proje Taşımacılığı: Büyük endüstriyel ekipmanların taşıma işlemine proje taşımacılığı denilir. Normal standart yüklemelerin dışında gabari dışı ve tonaj olarak genelde ağır yüklerin taşıma öncesi proje analizi, çalışma yöntemi oluşturma, planlama ve optimizasyon, güzergah, izin alma, gümrük işlemleri ve katılım, taşımacılık sigortası, depolama gibi süreçleri kapsar. Bir proje taşıması yapılmadan önce izlenecek adımları şöyle sıralayabiliriz:
Proje taşımacılığı safhaları bu şekilde oluşmaktadır. Zorlu, gabari dışı ve ağır tonajlı yükleri güvenilir firmalara emanet etmelisiniz. İşin ehli olmayan bir firma ile proje taşımacılığı yaparsanız büyük maliyetler ve ekstra masraflar ödeyebilirsiniz.
Yükleme öncesinde konu yükün fotoğrafları teklif alacağınız nakliye şirketine iletilir. Aynı zamanda yüklerin en x boy x yükseklik ve tonaj bilgilerini vermeniz gerekir. Bu bilgilere istinaden yukarıdaki belirttiğimiz proje taşımacılığı planlamasına uygun olarak taşımacılık maliyetini proje nakliye firması çıkarır. Fiyatta ve şartlarda anlaştığınız nakliyeci ile mutlaka taşıma sözleşmesi düzenlemeniz gerekir. Sözleşmeler ve gerekli evrak prosedürleri gerçekleştikten sonra fiziksel yükleme için araç veya konteyner fabrikaya gelir veya tarafınızca liman, havalimanı, tren istasyonuna yükü gönderirsiniz. Yüklemede kullanılacak ekipman planlamasına uygun şekilde gerekli ekipman tedarik edilmeli ve yükleme tarihinde yükleme yerinde olmalıdır. Araçlar veya taşıma türüne göre yükleme yapılan araç yurtdışına sevk edilir. Varış noktasında gümrük işlemlerini tamamladıktan sonra araçlar yükü teslim eder.