Proje Taşımacılığı Nedir?

  1. Anasayfa
  2. Lojistik Bilgiler
  3. Proje Taşımacılığı Nedir?

Proje Taşımacılığı: Büyük endüstriyel ekipmanların taşıma işlemine proje taşımacılığı denilir. Normal standart yüklemelerin dışında gabari dışı ve tonaj olarak genelde ağır yüklerin taşıma öncesi proje analizi, çalışma yöntemi oluşturma, planlama ve optimizasyon, güzergah, izin alma, gümrük işlemleri ve katılım, taşımacılık sigortası, depolama gibi süreçleri kapsar. Bir proje taşıması yapılmadan önce izlenecek adımları şöyle sıralayabiliriz:

Proje Taşımacılığının Planlanma Aşmaları

  • Taşıma Öncesi Analiz: Yük ölçü ve çeşidine göre hangi tür taşıma yapılacak ise analizler yapılır.
  • Taşıma Türü: Analiz aşamasında planlanan taşıma türüne göre çözüm üretmeyi gerektirir.
  • Yükleme, boşaltma esnasında kullanılacak ekipman (vinç, forklift v.s.) planlaması yapılır.
  • Güzergah planlaması: Aracın gideceği karayolu güzergahının planlaması yük tonajı ve ölçülerine göre yapılır.
  • Maliyet Planlaması: Analiz, taşıma türü, yükleme, gümrük, yol izin belgeleri, güzergah, boşaltma, ekipman kullanımı, sigorta gibi başlıca maliyete etki eden etmenlerdir. Bu etkenler dikkate alınarak proje taşımacılığı maliyeti oluşturulur.
  • İzin ve Gümrük İşlemleri: Yol izni, Öncü ve gümrük işlem süreçlerini kapsayan planlamadır.
  • Taşımacılık Sigortası: Yurtdışı taşımalarında her ne kadar araçların CMR Sigortası olsa da mutlaka mal sigortası yapmanız gerekir. Riskleri minimize etmek için planlı ve güvenilir şekilde sigorta sizi güvenceye alır.
  • Depolama: Ürünlerin üretimi bitip; yüklemeden önce nasıl depolayacağını veya aktarma bölgesi varışta depo kullanılacak mı? Ona göre depolama çözümü üretilmelidir.

Proje taşımacılığı safhaları bu şekilde oluşmaktadır. Zorlu, gabari dışı ve ağır tonajlı yükleri güvenilir firmalara emanet etmelisiniz. İşin ehli olmayan bir firma ile proje taşımacılığı yaparsanız büyük maliyetler ve ekstra masraflar ödeyebilirsiniz.

Uluslararası Proje Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Yükleme öncesinde konu yükün fotoğrafları teklif alacağınız nakliye şirketine iletilir. Aynı zamanda yüklerin en x boy x yükseklik ve tonaj bilgilerini vermeniz gerekir. Bu bilgilere istinaden yukarıdaki belirttiğimiz proje taşımacılığı planlamasına uygun olarak taşımacılık maliyetini proje nakliye firması çıkarır. Fiyatta ve şartlarda anlaştığınız nakliyeci ile mutlaka taşıma sözleşmesi düzenlemeniz gerekir. Sözleşmeler ve gerekli evrak prosedürleri gerçekleştikten sonra fiziksel yükleme için araç veya konteyner fabrikaya gelir veya tarafınızca liman, havalimanı, tren istasyonuna yükü gönderirsiniz. Yüklemede kullanılacak ekipman planlamasına uygun şekilde gerekli ekipman tedarik edilmeli ve yükleme tarihinde yükleme yerinde olmalıdır. Araçlar veya taşıma türüne göre yükleme yapılan araç yurtdışına sevk edilir. Varış noktasında gümrük işlemlerini tamamladıktan sonra araçlar yükü teslim eder.

  • Karayolu Proje Taşımacılığı
  • Denizyolu Taşımacılığı
  • Havayolu Taşımacılığı
  • Demiryolu Taşımacılığı
WhatsApp'tan Yaz
Hemen Ara